Ergoterapi Nedir?
Ergoterapi

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi Nedir?

Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktiviteler ile sağlığı ve refahı geliştirmeyi hedefleyen kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. 

Ergoterapist Kimdir?

Üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi bölümünü tamamlayan kişiler ergoterapist ünvanı alırlar. 

Ergoterapist Hangi Gruplarla Çalışabilir? Çalışma Alanları Nelerdir? 

Ergoterapistler günlük yaşama katılımda zorluk yaşayan tüm bireylerle çalışabilmektedirler. Yani ergoterapist duyusal hassasiyetlerinden ötürü akran iletişiminde zorluk yaşayan otizm tanılı bir çocukla da çalışabilir, odaklanmakta zorluk yaşayan bundan kaynaklı ders çalışmak istemeyen DEHB tanılı bir çocukla da çalışabilir, inme sonrası el etkilenimi olan kendi rollerini devam ettirmekte zorlanan bir yetişkinle de çalışabilir, günlük hayatta yapacağı aktiviteleri karıştıran, unutan bundan dolayı da mutsuz ve çaresiz hisseden demanslı bir yetişkin ile de çalışabilir

 Çalışma Alanları;

  • Pediatrik Rehabilitasyon 
  • Nörolojik Rehabilitasyon 
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • El Rehabilitasyonu
  • Kognitif Rehabilitasyon 
  • Psikiyatrik Rehabilitasyon 
  • Onkolojik Rehabilitasyon 
  • Mesleki Rehabilitasyon 

Ergoterapistler mezun olduktan sonra ilgi alanlarına göre çalışma alanlarını belirlemektedir. Ben çocuklarla çalışmak istediğim için 0-14 yaş arası bireylerle çalışmalarımı sürdürmekteyim. Aldığım eğitimler ve uzmanlık tezim de çocuklarla ilgilidir. 

Ergoterapinin Ülkemizde Bilinirliği Yeterli Mi?

2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri FaküLtesi’nde Ergoterapi Bölümü’nün açılması ile ülkemizde ergoterapistler yetişmeye başlamıştır. Ergoterapi mesleği yeni bir meslek olarak bilinse de aslında tarihi oldukça eskidir. 1960’lı yıllarda ergoterapistler ‘modern tıbbın mucizesi’ olarak adlandırılmışlardır. Zaman geçtikçe diğer uzmanlar da ergoterapinin etkisini görüp ergoterapiyi tanımaya başlamıştır. Ancak ülkemizde hala bilinirliği istenilen düzeylere gelememiştir. Hâlbuki danışanlarını ergoterapistlere yönlendiren uzmanların çoğu olumlu gelişimler gözlemlemektedir. Ergoterapistler ergoterapi sürecinde diğer uzmanlarla birlikte çalışmaktadır. Çalışma ekibi içerisinde hekimler, ergoterapistler, çocuk gelişimciler, dil ve konuşma terapistleri, fizyoterapistler, özel eğitim öğretmenleri, psikologlar ve çocukla ilgilenen diğer uzmanlar yer almaktadır. Ekip içerisindeki uzmanların birbiriyle iletişim içinde olması, süreci planlı şekilde birlikte ilerletmesi çok daha güzel gelişimler görmemizi sağlamaktadır. 

Ergoterapist Neyi Hedefler?

Ergoterapistin hedefi bireyin günlük hayata maksimum bağımsızlıkta katılımını sağlamaktır. Bireyin günlük hayata katılımını etkileyen etkenlerin belirlenmesi ergoterapist için önemlidir. 

Ergoterapi Süreci Nasıl Belirlenir? 

Ergoterapi sürecinin en iyi ve sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi için doğru değerlendirme çok önemlidir. Doğru değerlendirme gözlem, bakım verenden bilgi alma ve ölçek kullanımı ile olmaktadır. 

Birey 

Günlük Yaşam Aktivitelerine Katılımda Zorluk Yaşıyor

Hangi Aktivitelerde Zorlanıyor?

Aktivitede Zorluk Yaşamasının Nedenleri Neler?

-Fiziksel etkenler

-Çevresel etkenler

-Psikolojik etkenler

Katılımda Zorluk Yaşanan Aktivitenin Analiz Edilmesi 

 

Ergoterapistler bireyi biyopsikososyal model çerçevesinde bütüncül değerlendirmektedir. Aktivite katılımını etkileyen çeşitli problemler olabilir (bireyin duyusal profili, kaygı düzeyi, sosyal hayattaki olumsuz etkenler) bu nedenle bütüncül değerlendirme çok daha doğru bir fikir verecektir. Değerlendirme sonrasında bireyin/bakım verenin beklentileri, terapistin gözlemleri ve veri sonuçları doğrultusunda bir müdahale programı belirlenir. Örneğin; değerlendirdiğimiz birey çocuksa aileye desteklenmesi gereken durumlar yalın, anlaşılır şekilde anlatılır. Nasıl desteklemeleri gerektiği hakkında bilgi verilir. Bu süreçte aile desteği çok kıymetlidir. Aile çocuğun günlük hayatına bütün uzmanlardan daha aktif katkı sağlamaktadır. Bu sebeple ailenin çocuğu hakkında doğru bilgilendirilmesi, neyi nasıl destekleyeceğinin iyi anlatılması çocuk için çok daha iyidir. Aynı şekilde ailenin de uzmanı süreç hakkında bilgilendirmesi çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki aileler çocukları hakkında, bizler de kendi mesleklerimizde uzmanızdır. İş birliği içinde olmak çok kıymetlidir. Ergoterapi sürecinde ergoterapistin aileyi gerçekçi, anlaşılır, doğru şekilde yönlendirmesi, ailenin de yönlendirmeler doğrultusunda ilerlemesi ve terapiste geri dönüşler vermesi süreci olumlu etkilemektedir. 

Ergoterapistler müdahale planını bireye özel hazırlar. Her bireye aynı müdahale uygulanmaz.  Her bireyin ilerleme hızı da birbiriyle aynı olmaz. Müdahale planını belirlerken birey için anlamlı ve amaçlı aktiviteleri kullanırız. Seçtiğimiz aktiviteler bireyin yaşına, ilgisine hitap eden, yapmaktan keyif aldığı aktivitelerdir. Danışanımız çocuksa onun için anlamlı ve amaçlı aktivite oyun olduğu için oyunu kullanırız. Pediatrik ergoterapistlerin odalarının oyun alanlarına benzemesi bundan kaynaklıdır. Kullandığımız her oyuncağın bizim için ve çocuğun gelişimi için bir anlamı vardır. Bizler oyunu ergoterapide bir araç olarak kullanırız. 

Duyu Bütünleme ve Ergoterapi Farkı Çok Soruluyor

Ergoterapi bir sağlık mesleğidir. Üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesinde bir lisans bölümüdür. Duyu bütünleme ise bir ergoterapi yaklaşımıdır. Ergoterapistler eğer çocukta bir duyu bütünleme problemi varsa ve bu problem çocuğun günlük hayata katılımını etkiliyorsa duyu bütünleme yaklaşımını kullanır. Ergoterapistler lisans eğitimlerinde duyu bütünleme ile ilgili donanımı kazanmışlardır. Yani ergoterapistler duyu bütünleme uygulayıcısıdırlar ve duyu bütünleme ergoterapistlerin kullandığı yaklaşımlardan sadece bir tanesidir. 


 

Uzm. Erg Hande Çelik Berberoğlu

Hande Çelik Berberoğlu, Ergoterapi alanında hizmet vermektedir.Hande Çelik Berberoğlu kimdir? Hangi hastanede, iletişim bilgileri ve hakkındaki yorumları okuyabilirsiniz. Hande Çelik Berberoğlu için randevu alabilirisiniz.