Ağız Kokusunun Sebepleri
Periodontoloji

Ağız Kokusunun Sebepleri

Patolojik ağız kokusu (Halitosis) günümüzde, medeni toplumlar da dâhil olmak üzere oldukça yaygındır ve sosyal incinme sebebidir. Sebep olduğu sosyal problemler, biyolojik problemlerin önüne geçmiştir. Hatta eğer ağız kokusu sosyal bir problem yaratmasaydı, belki de bir hastalık olarak görülmeyecek, tedavisi için de emek ve gayret sarf edilmeyecekti.

AĞIZ KOKUSUNUN SEBEPLERİ NELERDİR?

Ağız kokusu, patolojik ve patolojik olmayan etmenlerden kaynaklanan uçucu moleküllerin sebep olduğu, oral ve oral olmayan bir kaynak kökenli olabilir. Ağız kokusunun çok faktörlü nedeni olmasına karşın; hastaların %90’ında ağız kokusunun kaynağı ağız boşluğu iken; %9’u solunum sistemi, gastrointestinal sistem veya üriner sistem gibi oral olmayan nedenlere bağlıdır. Hastaların %1’inde ise ağız kokusunun nedeni diyetler veya ilaçlardır.

Tükürük akışının azaldığı dönemlerde daha fazla olmak üzere, ağız kokusunda altta yatan sebep çoğunlukla dil arka yüzeyindeki papillerin arasında bulunan bazı bakterilerdir. Proteinleri enerji kaynağı olarak kullanan ve anaerob gr (-) (oksijene gereksinim duymayan) bakteriler başta olmak üzere tüm bakterilerin açığa çıkarttığı volatil sülfür bileşikleri (VSC) vardır. Bu üç ana kimyasal bileşen olan gazlar; Hidrojen sülfür, Metil Merkaptan ve Dimetilsülfür.

AĞIZ KOKUSU ANALİZİNİN ÖNEMİ

Ağız kokusu muayenesi yaparken hastalarımızdan almak istediğimiz en belirleyici yanıt, bireyin kendi ağız kokusunu değerlendirmesidir. Kötü koku şikâyeti ile gelen hastaların başlangıç ziyaretinde; geniş kapsamlı olarak yaptığımız anamnezi takiben özel aparatlarla nefes örnekleri alırız. Aldığımız bu örnekleri Gaz Kromatografisi (Oral Chroma) cihazında analiz ederek, Hidrojen Sülfür, Metil Merkaptan, Dimetilsülfür düzeylerini ölçeriz. Bu üç ana uçucu bileşenin analizi, kötü kokuyu yorumlayabilmemiz ve tedavi yönetimini yapabilmemiz için bize büyük ölçüde ışık tutmaktadır.

Özellikle Hidrojen Sülfür ve Metil Merkaptan ağız kaynaklı ve üst solunum yolu kaynaklı kötü kokuya ana katkıda bulunurken, Dimetil Sülfür kan biyokimyasının değişmesine bağlı veya alt solunum yolundaki bir enfeksiyona karşı bizi uyarır.

AĞIZ KOKUSUNUN AĞIZ KAYNAKLI NEDENLERİ

Ağız kokusunun (Halitozis) ağız kaynaklı nedenlerinden bazıları; Periodontitis, Gingivitis, Aftöz lezyonlar, Dental abseler, Travmatik ülserler, Herpetik enfeksiyonlar (viral), Mantar enfeksiyonları, Ağız kanserleri, Xerostomia (ağız kuruluğu), kötü ağız hijyeni ve buna bağlı olarak dilin dorsalinin plakla kaplanmasıdır.

Benzer Yazılar

Dr. Dt. Filiz Kolbakır

Dr. Dt. Filiz Kolbakır, Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında hizmet vermektedir. Dr. Dt. Filiz Kolbakır kimdir? Hangi Hastanede, iletişim bilgileri ve hakkındaki yorumları okuyabilirsiniz. Dr. Dt. Filiz Kolbakır için randevu alabilirsiniz.