İnfertilite (kısırlık) Nedir?
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi

İnfertilite (kısırlık) Nedir?

Normal yollardan bir yıl boyunca korunmasız cinsel beraberliğe rağmen çocuk sahibi olunamıyorsa, kısırlık şüphesi ile bir tüp bebek merkezine başvurmanızda fayda vardır.

35 yaşından az çiftlerin bir yıl içinde, 35 yaş üstü çiftlerin ise 6 ay içinde çocuk sahibi olmaları durumunda, her şey normalse gebelikle sonuçlanmalıdır. Bir tüp bebek merkezinde yapılacak araştırmalar sırasında her iki çiftin değerlendirilmesi söz konusudur ve bu değerlendirmeler yüzdeler üzerinden yapılır: %40 sebep kadına ait, %40 sebep erkeğe aittir, %10 sebep hem kadın hem erkekten kaynaklanırken, %10 sebep bilinmeyen kısırlık olarak adlandırılır. Sebepten sonuca doğru araştırma gereklidir.

Kadınlarda Kısırlık Nedenleri

Kadınlarda kısırlık nedenleri şunlar olabilir:

  • Yumurtlama bozuklukları: Polikistik Over Sendromu gibi hormonal eksiklikler, Hipogonadotropik Hipogonadizm gibi durumlar.
  • Hormon dengesizlikleri: Tiroid hormonlarının az veya çok çalışması.
  • Üreme organlarındaki yapısal problemler: Tüplerin geçirilmiş enfeksiyonlar nedeniyle tıkalı olması veya hiç tüp olmaması (konjenital), rahmin şekil bozuklukları, rahim içinde kaviteyi engelleyen perde, septum, çift rahim veya tek tüp gibi durumlar.
  • Polip ve myomların değerlendirilmesi: Bu durumlar da önemlidir.

Ayrıca, yumurta kalitesini etkileyen çikolata kistleri (Endometrioma) ve endometriozis, tüplere ve endometrial kaviteye yayılabilir. Bu durumlar, yapışıklıklara yol açarak yumurtanın düzgün atımını engelleyebilir. Transvajinal ultrason ile çikolata kistleri belirlenebilir ve batında dökülen adet kanı rahim arka cebinde serbest sıvı ile tespit edilebilir. Tüplerin durumu ile ilgili HSG (histero-salpingo grafi) çekilir ve tüplerin geçirgenliği ile uterus içi kavitenin durumu kolayca değerlendirilebilir.

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

Erkeklerde ise 3-4 günlük cinsel perhizle yapılacak spermiogram, sperm sayısı, hareketlilik ve morfoloji değerlendirmesi için yol gösterici olacaktır.

Eğer hiç sperm yoksa, bu hastalara Azoospermia denir ve üroloji kliniği ile iletişime geçilerek muayeneye alınırlar. Testislerin muayenesi, ateşli bir hastalık geçirip geçirmediği, testislere bir travma alıp almadığı ve aile geçmişinde çocuk sahibi olamama öyküsü dinlenir.

İnfeksiyon hastalıkları, sperm kanallarına ve sperm kalitesine etkisi nedeniyle değerlendirilir. Daha sonra yapılacak skrotum doppler, hormon tahlilleri ve infertilite laboratuvarının yönlendirmesi ile kromozom analizi istenebilir. Bu yardımcı tetkiklerin yardımıyla infertiliteyle ilgilenen ürolog, yapılacak işleme karar verir. Bu işlemler sırasıyla PESA, TESA ve MİCRO TESE olarak adlandırılır. Bu işlemler spinal anestezi altında biyopsi şeklinde veya yumurtalıkta küçük bir kesi ile yapılır. Aynı gün veya bir sonraki gün, hastaya sonuç olumlu ya da olumsuz olarak bildirilir. Tedavi, her iki çiftin değerlendirilmesi ile şekillenecektir.

Op. Dr. Muhterem Akdeniz

Op. Dr. Muhterem Akdeniz, Tüp Bebek (IVF) Tedavisi alanında hizmet vermektedir. Op. Dr. Muhterem Akdeniz kimdir? Hangi Hastanede, iletişim bilgileri ve hakkındaki yorumları okuyabilirsiniz. Op. Dr. Muhterem Akdeniz için randevu alabilirsiniz.